| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Αμοιβές   Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών

Page history last edited by Athanasios Kontaxis 14 years, 1 month ago

ΑΜΟΙΒΕΣ MHXANIKΩΝ

 

Οι αμοιβές των Μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών, καθορίζονται από το Π.Δ.696/1974, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (Π.Δ. 515/1989, 99/1978 και 152/1987). Τα άρθρα 2 και 3 του εν λόγω Διατάγματος ορίζουν ότι οι αμοιβές των Μηχανικών υπολογίζονται με βάση τον προϋπολογισμό του έργου και αναλύουν τον, κατά περίπτωση, τρόπο υπολογισμού.

 

Το σύνολο της Νομοθεσίας περί Αμοιβών μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των Συλλογικών Συμβάσεων μισθωτών βρίσκεται στη διεύθυνση http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/AMOIBES1

Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών ο προϋπολογισμός εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού (πραγματικού) προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τιμές μονάδος που καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής, όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν.1249/1982, όπως κάθε φορά ισχύει).

 

Σε εκτέλεση του ως άνω διατάγματος εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 81304/6083/6.12.1989, η οποία καθορίζει τον τρόπο καθορισμού των τιμών μονάδος επιφανείας (m2) των οικοδομικών έργων σε συνάρτηση με τις Τιμές Αντικειμενικού Προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και με βάση τις Τιμές Κόστους Ζώνης, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή της αξίας του οικοπέδου και της εμπορικής αξίας. Ως βασική μονάδα ορίστηκε η Ενιαία Τιμή Αφετηρίας (ΕΤΑ) ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Το ΤΕΕ έχει προχωρήσει από το 2009 σε υποχρεωτική εφαρμογή  προσδιορισμού  των νομίμων  Αμοιβών για τις μελέτες ιδιωτικών έργων και τη θέσπιση ενιαίων προδιαγραφών για όλες τις μελέτες,  ως αρμόδιο όργανο για αυτό,  εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Δείτε σχετικά τη σελίδα του Συστήματος Αμοιβών Ιδιωτικών Έργων

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/MyTEE/amoibes

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.