| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Ελεγχος ποιότητας

Page history last edited by Γιάννης Τζωρτζάκης 14 years, 3 months ago

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

ΓΕΝΙΚΑ

  

            Ο ποιοτικός έλεγχος έχει ξεκινήσει από τη βιομηχανία στο επίπεδο της παραγωγής.Πλέον έχει εξελιχθεί υπό τον όρο "έλεγχος ποιότητας" με την ένοια της επιβολής της ποιότητας  σύμφωνα με τις σειρές των προτύπων ΙSO 9000 σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού, της παραγωγής, του ελέγχου και της υποστήριξης μετά την πώληση (έως την εξάντληση του ορίου ζωής των προϊόντων και των υπηρεσιών), άρα ενδιαφέρει άμεσα τον τεχνικό κόσμο και ειδικότερα τους Ελληνες Μηχανικούς.

            Δεν υπάρχουν σαφή όρια ειδικότητας, ενώ ο έλεγχος της ποιότητας μπορεί να θεωρηθεί και ως εσωτερική λειτουργία μιας επιχείρησης, καθώς και ως εξωτερική επιθεώρηση ενός τρίτου μέρους (Third Party) όσον αφορά την ικανότητα (καταλληλότητα) της επιχείρησης αυτής να μπορεί να παράγει ή να προσφέρει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες,για τα οποία δηλώνει ότι έχει αυτήν τη δυνατότητα παροχής τεχνολογίας (ή τεχνογνωσίας για υπηρεσίες).

            Αρα ανακύπτουν ειδικότητες, πρώτον του διαχειριστή ποιότητας (εσωτερική εποπτεία της επιχείρησης), του επιθεωρητή ποιότητας και επίσης του συμβούλου ποιότητας, που μαζί με τους οργανισμούς πιστοποίησης της ποιότητας πρέπει να έχουν την απαιτούμενη έγγραφη καταλληλότητα των προσόντων τους.Ετσι θα δούμε να δημιουργείται μελλοντικά η ανάγκη της βαθμιδωτής απόδειξης καταλληλότητας εταιρειών, συμβούλων καθώς και φυσικών προσώπων για συγκεκριμένο έργο.

            Δια μέσου των επαγγελματικών ενώσεων, καθώς και με τους φορείς της πολιτείας θα πρέπει να οριοθετηθούν επακριβώς οι νέες αυτές ειδικότητες των Μηχανικών και των εταιρειών, όπως αυτές αρχίζουν και πραγματοποιούνται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΟΚ.

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 

 

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Νόμος 372/76 , όπως τροποποιήθηκε από τον Νόμο 1682/1997 και το Προεδρικό Διάταγμα 155/97, αναθέτει στον ΕΛΟΤ την ανάπτυξη δραστηριοτήτων Πιστοποίησης. Με βάση την Υπουργική Απόφαση 22729/509/26-06-98/ ΦΕΚ 708/Β/13-07-98, ο ΕΛΟΤ εφαρμόζει Διαδικασίες και Συστήματα Πιστοποίησης (π.χ. Συστήματα Πιστοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού ISO). Στο πλαίσιο των Διαδικασιών αυτών απονέμει Σήματα Συμμόρφωσης και χορηγεί Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης που υποδηλώνουν την συμμόρφωση προϊόντων, διεργασιών, δραστηριοτήτων, οργανισμών, συστημάτων και προσώπων με τις απαιτήσεις τυποποιητικών εγγράφων (προτύπων, προδιαγραφών, κανονισμών κλπ), και τα οποία ονομάζονται Σήματα Συμμόρφωσης/ Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης ΕΛΟΤ.

Τα Σήματα Συμμόρφωσης, τα οποία απονέμονται υποδηλώνοντας τη συμμόρφωση με Ελληνικά Πρότυπα, Ευρωπαϊκά Πρότυπα (ΕΝ), Πειραματικά Ευρωπαϊκά Πρότυπα, Έγγραφα Εναρμόνισης (HD), καθώς και Ευρωπαϊκά Τηλεπικοινωνιακά Πρότυπα (ETSI), Πειραματικά Ευρωπαϊκά Πρότυπα (I-ETS), τα οποία εκδίδονται από τον ΕΛΟΤ, τη CEN ή τη CENELEC ή τον ETSI, ονομάζονται Ελληνικά Σήματα Συμμόρφωσης.

Ο ΕΛΟΤ είναι ο μοναδικός οργανισμός εξουσιοδοτημένος για την απονομή του Ελληνικού Σήματος Συμμόρφωσης.

Ο ΕΛΟΤ διενεργεί δειγματοληψίες, δοκιμές, επιθεωρήσεις και αξιολόγηση διαδικασιών και συστημάτων χρησιμοποιώντας τα δικά του μέσα και το προσωπικό ή σε συνεργασία με άλλους αποδεκτούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι διαδικασίες πιστοποίησης και αξιολόγησης βασίζονται στις απαιτήσεις του προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 45012, ΕΛΟΤ ΕΝ 45011, των Κατευθυντήριων Οδηγιών της EA για την εφαρμογή των 45012, 45011 και για τους φορείς που πιστοποιούν Περιβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης, των οδηγιών ISO/IEC 61-62-65 και των προτύπων της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9000 και ISO 10011 καθώς επίσης και στους κανονισμούς των φορέων διαπίστευσης SINCERT/ ΕΣΥΔ και τους κανονισμούς του IQNet.

Την εφαρμογή και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων πιστοποίησης του ΕΛΟΤ διαχειρίζεται το Συμβούλιο Πιστοποίησης.

Ο ΕΛΟΤ συμμετέχει σε διάφορους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες όπως είναι: ISO, CEN, CENELEC, CENCER, CASCO, IQNet, το διεθνές σχήμα πιστοποίησης προϊόντων CB, οι συμφωνίες CCA, HAR, και ENEC στο πεδίο της πιστοποίησης προϊόντων.

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα σχήματα πιστοποίησης προϊόντων του ΕΛΟΤ έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Πιστοποίησης Προϊόντων και των Ειδικών κανονισμών Πιστοποίησης για κάθε κατηγορία προϊόντος, οι οποίοι βασίζονται στις σχετικές οδηγίες ISO/IEC καθώς και στη σειρά προτύπων ISO 45000.

Ο ΕΛΟΤ έχει αναπτύξει σχήματα πιστοποίησης προϊόντων στους ακόλουθους τομείς: ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ηλεκτρικά καλώδια, χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος, τσιμέντο, κεραμικά πλακίδια, είδη υγιεινής, σκυρόδεμα, ρευματοδότες/ ρευματολήπτες κλπ.

 

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Ο ΕΛΟΤ εμπλέκεται επίσης στην εφαρμογή ορισμένων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Αρχές. Ο ΕΛΟΤ έχει κοινοποιηθεί για την εφαρμογή των παρακάτω οδηγιών (αριθμός κοινοποίησης 365): 73/23/EEC, 92/42/EEC, 89/392/EEC, 91/368/EEC, 93/44/EEC, 89/686/EEC, 93/95/EEC, 88/106/EEC, 88/378/EEC και 95/16/EEC.

 

 

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο ΕΛΟΤ διεξάγει επιθεωρήσεις και δοκιμές για σκοπούς πιστοποίησης.

Ο ΕΛΟΤ αναλαμβάνει την διενέργεια επιθεωρήσεων για λογαριασμό ξένων φορέων πιστοποίησης όπως είναι οι UL, VDE, KEMA, CEBEC, BSI, AFNOR κ.α.

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων πιστοποίησής του, ο ΕΛΟΤ εφαρμόζει σχήμα πιστοποίησης για Συστήματα Ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9000. Το ανωτέρω σχήμα άρχισε τη λειτουργία το 1991 και μέχρι σήμερα αυξάνεται ετησίως ο αριθμός των Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης Συστημάτων Ποιότητας που έχει χορηγήσει ο ΕΛΟΤ. Στοχεύοντας προς την αμοιβαία αναγνώριση των χορηγούμενων πιστοποιητικών από οργανισμούς και φορείς άλλων χωρών, ο ΕΛΟΤ έγινε μέλος του Διεθνούς Δικτύου Πιστοποίησης- IQNet. Κύριος στόχος του IQNet είναι η αμοιβαία αναγνώριση και η προώθηση των Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης Συστημάτων Διαχείρισης που χορηγούν τα μέλη του, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών καθώς και ο συντονισμός των εργασιών που πρέπει να γίνουν για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε διάφορες χώρες. Κατά τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται από φορείς μέλη του IQNet, κατέχουν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «διαβατήριο» που εξασφαλίζει την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά. Η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών που επιτυγχάνεται μέσω του IQNet διευκολύνει την ζωή των επιχειρήσεων και αποτελεί οικονομία τόσο δυνάμεων όσο και χρημάτων.

Το 1997 ο ΕΛΟΤ αξιολογήθηκε από τον Ιταλικό Φορέα Διαπίστευσης SINCERT και του χορηγήθηκε το Πιστοποιητικό Διαπίστευσης για την Πιστοποίηση Συστημάτων Ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 45012. Ο φορέας SINCERT είναι μέλος της ΕΑ (Ευρωπαϊκή Διαπίστευση), έχοντας συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης με όλους τους φορείς μέλη της. Το 2000 ο ΕΛΟΤ αξιολογήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης ΕΣΥΔ και του χορηγήθηκε το Πιστοποιητικό Διαπίστευσης για την Πιστοποίηση Συστημάτων Ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 45012. Η διαπίστευση του ΕΛΟΤ από την SINCERT και το ΕΣΥΔ ενισχύει την αξία και αξιοπιστία των πιστοποιητικών που χορηγεί ο ΕΛΟΤ καθώς και την Ευρωπαϊκή και Διεθνή τους αναγνώριση.

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ο ΕΛΟΤ έχει αναπτύξει και λειτουργεί σχήμα για την πιστοποίηση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων της σειράς ISO 14000 και των κατευθυντήριων οδηγιών της ΕΑ για φορείς που πιστοποιούν Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, ενώ απένειμε το πρώτο σχετικό πιστοποιητικό το 1997. Στα πλαίσια της ιδιότητάς του ως μέλος του IQNet, ο ΕΛΟΤ χορηγεί επίσης και το Πιστοποιητικό IQNet για τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το 2001 ο ΕΛΟΤ αξιολογήθηκε από τον Ιταλικό Φορέα Διαπίστευσης SINCERT, και του χορηγήθηκε το Πιστοποιητικό Διαπίστευσης για την Πιστοποίηση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 45012 και της οδηγίας ISO/IEC 66.

 

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο ΕΛΟΤ επίσης έχει αναπτύξει και λειτουργεί σχήμα για την πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου OHSAS 18001, ενώ απένειμε το πρώτο σχετικό πιστοποιητικό το 1999.

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Ο ΕΛΟΤ επίσης έχει αναπτύξει και λειτουργεί σχήμα για την πιστοποίηση Συστημάτων Ασφαλούς Διαχείρισης Πληροφοριών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου BS 7799.

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ HACCP

Ο ΕΛΟΤ επίσης έχει αναπτύξει και λειτουργεί σχήμα για την πιστοποίηση Συστημάτων HACCP, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ 1416.

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.