| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Μελετητής Ιδιωτικών Έργων

Page history last edited by Athanasios Kontaxis 14 years, 1 month ago

 

Μελέτες ιδιωτικών έργων μπορεί να εκπονήσει κάθε μηχανικός. Εξαιρούνται βεβαίως οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους οποίους ισχύουν οι απαγορευτικές διατάξεις του  Δημοσιουπαλληλικού κώδικα.

 

Συνήθως οι πολίτες συγχέουν τη μελέτη με την άδεια, πολλές φορές υποβαθμίζοντάς την στο επίπεδο μιας γραφειοκρατικής και οικονομικής υποχρέωσης. Θα πρέπει ως μηχανικοί να τους κάνουμε σαφές ότι η σωστή μελέτη και η επίβλεψη αποτελούν ιδιαίτερα ανταποδοτικές υπηρεσίες των μηχανικών ώστε η κατασκευή να ανταποκρίνεται στο βέλτιστο βαθμό στις ανάγκες και στις δυνατότητές τους, να είναι ποιοτική αλλά και οικονομική, τόσο όσον αφορά στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία της ή στη διάρκεια ζωής της.

Στις περιπτώσεις που κάποια κατασκευή θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις (ασφάλεια, περιβάλλον, εξοικονόμηση πόρων, δημόσιο συμφέρον κλπ), τότε η Πολιτεία έχει θεσπίσει την υποχρέωση της άδειας, ώστε να εξασφαλίσει ότι τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε υποχρεωτική μελέτη.

Για τις κατασκευές οι οποίες δεν προϋποθέτουν σχετική άδεια, γίνονται προαιρετικές μελέτες, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να τονίζουμε στον πελάτη μας ότι είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς.

 

Οι υποχρεωτικές μελέτες συντάσσονται  και υποβάλλονται πρός  έλεγχο  σε αρμόδια Δημ.  Υπηρ. βάσει αντιστοίχου Νόμου,  για λογαριασμό του εκάστοτε εργοδότη.  Αφορούν στις οικοδομικές άδειες, στις εγκαταστάσεις για την ίδρυση, επέκταση ή άδεια λειτουργίας βιομηχανιών, στις  Η/Μ  εγκαταστάσεις  κτιρίων,  στις εγκαταστάσεις πυρασφάλειας,    σε ειδικές   Η/Μ    εγκαταστάσεις κλπ. 

 

Το  ελάχιστο όριο αμοιβής που προβλέπεται βάσει νόμου, εξασφαλίζει για τον πελάτη την ποιοτική εκπόνηση της μελέτης και για το μηχανικό την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο πελάτης να κατανοήσει ότι δωρεάν μελέτες ή αμοιβές χαμηλότερες από το ελάχιστο όριο, εκτός του ότι είναι παράνομες, είναι σίγουρο ότι κατά κανόνα έχουν ως αποτέλεσμα υπέρβαση της κόστους της κατασκευής και μειωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου.  

Αμοιβή μεγαλύτερη από το ελάχιστο όριο μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ μηχανικού και ιδιοκτήτη. Η σχετική νομοθεσία περί ελαχίστων αμοιβών Μηχανικών είναι νόμος Δημοσίας Τάξεως υποχρεωτικός, και δεν ισχύουν ιδιωτικά συμφωνητικά  ή συμβάσεις,  για ποσά  μικρότερα  από τα νόμιμα.

Οι προαιρετικές μελέτες  συντάσσονται κατ'απαίτηση του εργοδότη και για λογαριασμό  του.  

Για  τις   προαιρετικές  μελέτες  δεν ελέγχεται  η  πληρωμή  της  ελάχιστης  νόμιμης αμοιβής μηχανικού. Παραμένει  όμως  η  Νομική Υποχρέωση καταβολής της από τον  εργοδότη.  

Η αμοιβή  επίβλεψης,  καθορίζεται από τον  νόμο, είναι συνάρτηση  της  αμοιβής  μελέτης  και  η  καταβολή της ελέγχεται  όπως  και  για  τις  μελέτες,   για  πολλές κατηγορίες έργων.

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.