| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Μητρώα Μελετητών και Γραφείων Μελετητών

Page history last edited by Athanasios Kontaxis 12 years, 6 months ago

ΜΗΤΡΩΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ

 

Για πληροφορίες σχετικά με τα Μητρώα Μελετητών και Γραφείων Μελετητών

μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία της ΓΓΔΕ:
Δ15 - Διεύθυνση Μητρώων & Τεχνικών Επαγγελμάτων 

(Αθήνα, οδός Ιπποκράτους 196-198)
Τηλ.: 210-6432184 ή 210-6419840 

Έχετε τη δυνατότητα να πληροφορηθείτε για τα : 
→ Δικαιολογητικά που αφορούν τα μελετητικά πτυχία,
→ 
Νομοθεσία (Εγκυκλίους, ΠΔ, Γνωμοδοτήσεις της ΓΕΜ) και
→ Πληροφορίες-Ανακοινώσεις  

Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε από το αρχείο του Μητρώου, στοιχεία
Μελετητών - Μελετητικών Γραφείων

Αναλυτικές πληροφορίες και έντυπα εγγραφής: http://www.ggde.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=253

 

 


 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ

 

Στο Μητρώο Μελετητών έχουν δικαίωμα εγγραφής και κατάταξης όλοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, καθώς και κάποιες άλλες Κατηγορίες Επιστημόνων, όπως οι Οικονομολόγοι, οι Γεωτεχνικοί, οι Κοινωνιολόγοι, οι Φυσικοί, οι Χημικοί, οι Περιβαλλοντολόγοι.

Για να εγγραφεί κάποιος στα Μητρώα Μελετητών πρέπει να υποβάλει τα παρακάτω στοιχεία στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών

 

Για Α΄ Τάξης Πτυχίο

 

1. ΑΙΤΗΣΗ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΧΡΙ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)

2.     Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν εμπίπτετε στους περιορισμούς του Νόμου 3316/2005, για την απόκτηση της ιδιότητας του Μελετητή.

3.     Βιογραφικό Σημείωμα στο οποίο να αναφέρεται η επιστημονική και επαγγελματική σας σταδιοδρομία με αποδεικτικούς τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, βραβείων ή διακρίσεων, που τυχόν σας χορηγήθηκαν καθώς και σύντομη περιγραφή του είδους της παρούσης επαγγελματικής κατάστασής σας (με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα).

4. Αντίγραφο πτυχίου επικυρωμένο. (Όταν πρόκειται για πτυχία εξωτερικού, απαιτείται επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και αναγνώριση του πτυχίου).

5.  Άδεια άσκησης επαγγέλματος επικυρωμένο φωτοαντίγραφο, από αντίστοιχα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ.

6.  Αν πρόκειται για τη χορήγηση της κατηγορίας -27- (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ), απαιτείται αναλυτική κατάσταση διδαχθέντων μαθημάτων βασικού πτυχίου και τυχόν πιστοποιητικά MASTER ή λοιπών σπουδών.

7.  Σε περίπτωση συνταξιούχου, να υποβληθεί το ΦΕΚ όπου έχει δημοσιευθεί η πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της διαπιστωτικής πράξης αποχώρησης από την Υπηρεσία.

8.   Απόδειξη καταβολής εισφοράς, σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, με βάση τη μεγαλύτερη τάξη που κατατάσσεται ο αιτών.

Η απόδειξη αυτή απαιτείται κατά την κατάθεση της αίτησης (όταν δεν μεταβάλλεται η τάξη του πτυχίου ΑΝΑΝΕΩΣΗ- Α΄ ΕΓΓΡΑΦΗ - ΑΛ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) στην περίπτωση αυτή το μελετητικό σας πτυχίο θα σταλεί συστημένο στην επαγγελματική σας έδρα και κατά την παραλαβή του πτυχίου (όταν μεταβάλλεται η τάξη του πτυχίου πχ ΠΡΟΑΓΩΓΗ - ΕΓΓΡΑΦΗ Β' ή Γ' τάξης) 

 

 

 Για Β΄ ή Γ΄ Τάξης Πτυχίο

 

1.   ΑΙΤΗΣΗ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΧΡΙ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)

2.  Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν εμπίπτετε στους περιορισμούς του Νόμου 3316/2005, για την απόκτηση της ιδιότητας του Μελετητή.

3.   Βιογραφικό Σημείωμα στο οποίο να αναφέρεται η επιστημονική και επαγγελματική σας σταδιοδρομία με αποδεικτικούς τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, βραβείων ή διακρίσεων, που τυχόν σας χορηγήθηκαν καθώς και σύντομη περιγραφή του είδους της παρούσης επαγγελματικής κατάστασής σας (με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα).

4. Αντίγραφο πτυχίου επικυρωμένο. (Όταν πρόκειται για πτυχία εξωτερικού, απαιτείται επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και η αναγνώριση του πτυχίου σας από το ΔΙΚΑΤΣΑ).

5. Άδεια άσκησης επαγγέλματος επικυρωμένο φωτοαντίγραφο, από αντίστοιχο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ.

6. Για τη χορήγηση της κατηγορίας -27- (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ), απαιτείται αναλυτική κατάσταση μαθημάτων βασικού πτυχίου και τυχόν πιστοποιητικά MASTER ή λοιπών σπουδών

7.  Σε περίπτωση συνταξιούχου, να υποβληθεί το ΦΕΚ όπου έχει δημοσιευθεί η πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της διαπιστωτικής πράξης αποχώρησης από την Υπηρεσία.

8. - Πίνακες μελετών, με αναθεωρημένη αμοιβή μελετητού (σύμφωνα με τον συντελεστή λ), κατά αιτούμενη κατηγορία σύμφωνα με το υπόδειγμα της Υπηρεσίας, οι οποίοι θα φέρουν την σφραγίδα και την υπογραφή σας.

- Αποδεικτικά εμπειρίας, αν ο εργοδότης είναι:

α)  το Δημόσιο, απαιτείται Βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία και

β)  Ιδιώτης, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 [όπου να αναφέρεται : είδος μελέτης, έτος ανάθεσης, προϋπολογισμός έργου, συνολική αμοιβή, αμοιβή μελετητού, ιδιότητα και ποσοστό συμμετοχής] με συνημμένα Δ.Π.Υ., σε περιπτώσεις που εκδίδονται οικοδομικές άδειες, να υποβάλλετε το αντίγραφο αυτών

- Σε περίπτωση που ο μελετητής είναι συνεργάτης ή μέλος εταιρίας, απαιτείται κατανομή ποσοστών συμμετοχής όλης της ομάδας, σε πίνακα υπογεγραμμένο από τον εκπρόσωπο της εταιρίας (συνημμένο στην Υπ. Δήλωση), σύμφωνα με το υπόδειγμα της Υπηρεσίας.

9.      Απόδειξη καταβολής εισφοράς, σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, με βάση τη μεγαλύτερη τάξη που κατατάσσεται ο αιτών.

Η απόδειξη αυτή απαιτείται κατά την κατάθεση της αίτησης (όταν δεν μεταβάλλεται η τάξη του πτυχίου ΑΝΑΝΕΩΣΗ- Α΄ ΕΓΓΡΑΦΗ - ΑΛ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) στην περίπτωση αυτή το μελετητικό σας πτυχίο θα σταλεί συστημένο στην επαγγελματική σας έδρα και κατά την παραλαβή του πτυχίου (όταν μεταβάλλεται η τάξη του πτυχίου πχ ΠΡΟΑΓΩΓΗ - ΕΓΓΡΑΦΗ Β' ή Γ' τάξης) 

 

Πηγή: Γραφείο Επαγγελματικών Θεμάτων ΤΕΕ

 

.


 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

Τα γραφεία μελετών συγκροτούνται από ένα ή περισσότερους μελετητές, που έχουν ατομικά πτυχία μελετητού και κοινή επαγγελματική έδρα, την έδρα του Γραφείου Μελετων. Τα γραφεία μελετων συγκροτούνται σε μορφή εταιρείας. Κάθε μελετητής σαν εταίρος ή σαν υπάλληλος συμμετέχει μόνο σε ένα Γραφείο Μελετών στό οποίο και καταθέτει το ατομικό του μελετητικό πτυχίο για την εκδοση του μελετητικού πτυχίου του γραφείου.


 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

Στο άρθρο 2 του Ν.3316/2005 αναφέρονται οι 28 κατηγορίες μελετών ή και υπηρεσιών επίβλεψης μελετών και έργων, ως εξής:

 

1. Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες

2. Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες

3. Οικονομικές Μελέτες

4. Κοινωνικές Μελέτες

5. Μελέτες Οργάνωσης και Επιχειρησιακής Έρευνας

6. Αρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιριακών Εργων.

7. Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες (διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αποκατάστασης μνημείων, διατήρησης παραδοσικών κτιρίων, οικισμών και τοπίου).

8. Στατικές Μελέτες (μελέτες φερουσών κατασκευών κτιρίων και μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων)

9. Μελέτες Μηχανολογικές, Ηλεκτρολογικές και Ηλεκτρονικές Μελέτες.

10. Μελέτες Συγκοινωνιακών Εργων (οδών, σιδηροδρομικών γραμμών, μικρών τεχνικών έργων, έργων υποδομής αερολιμένων) και Κυκλοφοριακές Μελέτες.

11. Μελέτες Λιμενικών Εργων.

12. Μελέτες Μεταφορικών Μέσων (χερσαίων, πλωτών, εναέριων).

13. Μελέτες Υδραυλικών Έργων (εγγειοβελτιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων, αποχετεύσεων) και διαχείρισης υδατικών πόρων.

14. Ενεργειακές Μελέτες (θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, πυρηνικές, ήπιων μορφών ενέργειας)..

15. Βιομηχανικές Μελέτες (προγραμματισμού, σχεδιασμού και λειτουργίας).

16. Μελέτες Τοπογραφίας (γεωδαιτικές, φωτογραμμετρικές, χαρτογραφικές, κτηματογραφικές και τοπογραφικές).

17. Χημικές Μελέτες και Έρευνες.

18. Μελέτες Χημικής Μηχανικής και Χημικών Εγκαταστάσεων.

19. Μεταλλευτικές Μελέτες και Έρευνες.

20. Γεωλογικές, Υδρογεωλογικές & Γεωφυσικές Μελέτες και Έρευνες.

21. Γεωτεχνικές Μελέτες & Έρευνες.

22. Εδαφολογικές Μελέτες και Έρευνες.

23. Γεωργικές Μελέτες (γεωργοοικονομικές, γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσεων, γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων)..

24. Δασικές Μελέτες (διαχείρισης δασών και ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνικής διευθέτησης ορεινών λεκανών χειμάρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών, δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων και κατάρτισης δασικών χαρτών).

25. Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρων και Εργων Πρασίνου.

26. Μελέτες Αλιευτικές.

27. Περιβαλλοντικές Μελέτες.

28. Μελέτες συστημάτων πληροφορικής και δικτύων (δεν έχει ενεργοποιηθεί).

Καμία ειδικότητα μηχανικών δεν εξαιρείται από την επόνηση Μελετών Περιβάλλοντος, αρκεί να έχουν μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 27 με τίτλο «Περιβαλλοντικές Μελέτες».

Οι μηχανικοί μπορούν να γραφτούν σε μέχρι δύο κατηγορίες από τις εξης για κάθε ειδικότητα:

 

1.Αρχιτέκτονες από τις κατηγορίες 1,2,6,7,8,27

2.Πολιτικοί μηχανικοί >> 1,2,6,8,10,11,13,16,21,27

3.Μηχανολογοι μηχανικοί >> 5,9,12,14,15,27 

4.Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί >> 9,14,15,27 

5.Ηλεκτρονικοί >> >> 9,15,27 

6.Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι >> 9,14,15,27 

7.Τοπογράφοι μηχανικοί >> 1,2,10,13,16,27 

8.Χημικοί μηχανικοί >> 15,17,18,27 

9.Μεταλλειολόγοι-Μεταλλουργοί >> 15,19,27

10.Ναυπηγοί, Ναυπηγοί Μηχανολόγοι 9,12,15,27 

11.Δομοστατικοί 6,8,27

 

Η αναφορά αυτή δεν είναι δεσμευτική και δεν ορίζεται από το νόμο. Μηχανικοί μπορούν να εγγραφούν και σε άλλες κατηγορίες αν αποδειγμένα έχουν σπουδές ή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο αυτων.


 

 

Δ. ΠΤΥΧΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ

 

Τα πτυχία ανεξαρτήτων μελετητών και γραφείων μελετητών διακρίνονται σε τόσες κατηγορίες, όσες και οι κατηγορίες των μελετών.Για κάθε κατηγορία μελέτης το μελετητικό πτυχίο έχει τάξη που καθορίζεται από το ελάχιστο δυναμικό που απαιτείται από το άρθρο 39 του Νόμου 3316/2005.

Δυναμικό μελετητού είναι οι μονάδες εμπειρίας σε μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές έργων της αυτής κατηγορίας μελέτης, που έχει ένας μελετητής και με τις οποίες είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελετητών της Γ.Ε.Μ. Οι μονάδες εμπειρίας αποκτώνται:

Μία μονάδα: Εχει ο μελετητής που έχει συμπληρώσει τέσσερα (4) χρόνια από την απόκτηση του διπλώματός του ανεξάρτητα της εμπειρίας του.

Δύο μονάδες: Εχει ο μελετητής που έχει συμπληρώσει οκτώ (8) χρόνια από την απόκτηση του διπλώματός του και έχει αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία.

Τρείς μονάδες: Εχει ο μελετητής που έχει συμπληρώσει δώδεκα (12) χρόνια από την απόκτηση του διπλώματός του και έχει αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία.

Δυναμικό ενός γραφείου μελετών για κάθε κατηγορία μελέτης είναι το άθροισμα των δυναμικών των μελετητών μελών του γραφείου στην ίδια κατηγορία.

 

Οι τάξεις πτυχίων μελετητών είναι πέντε (5). Για κάθε τάξη πτυχίου απαιτούνται τα παρακάτω ελάχιστα δυναμικά:

Πτυχίο Α' τάξης: Χορηγείται σε μελετητές με δυναμικό μία μονάδα

Πτυχίο Β' τάξης: Χορηγείται σε μελετητές με δυναμικό δύο μονάδων

Πτυχίο Γ' τάξης: Χορηγείται σε μελετητές με δυναμικό τριών μονάδων

Πτυχίο Δ' τάξης: Χορηγείται σε Γραφεία Μελετών που έχουν δυναμικό επτά μονάδων τουλάχιστον και διαθέτουν στην αντίστοιχη κατηγορία ένα μελετητή με τρείς μονάδες δυναμικό καί ένα με δύο μονάδες δυναμικό κατ' ελάχιστον.

Πτυχίο Ε' τάξης: Χορηγείται σε Γραφεία Μελετών που έχουν δυναμικό δώδεκα μονάδων τουλάχιστον και διαθέτουν στην αντίστοιχη κατηγορία δύο μελετητές με τρείς μονάδες δυναμικό και ένα με δύο μονάδες δυναμικό κατ' ελάχιστον.


 

Ελεγχος Πτυχίων Μελετητών

 

Ολα τα πτυχία Μελετητών καί Γραφείων Μελετών ισχύουν για τέσσερα (4) χρόνια. Μετά την πάροδο της τετραετίας τα πτυχία υπόκεινται σε έλεγχο. Χωρίς τον έλεγχο δεν θεωρούνται σε ενέργεια και αποκλείεται η ανάθεση μελέτης στον κατοχό τους.

Γιά τον έλεγχο του πτυχίου απαιτείται η σχετική αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του κατόχου του πτυχίου ή των μελών του γραφείου μελετών ότι δεν εμπίπτουν στίς σχετικές απαγορευτικές διατάξεις (βλέπε παραπάνω)

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ypex-mele.gr

 

Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ

Δ/νση Μητρώων & Τεχνικών Επαγγελμάτων (Δ15)

Τμήμα Μητρώου Μελετητών

Δ/νση: Ιπποκράτους 196-198, 114 71 -  Αθήνα, Τηλ: 210-6419840

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.