| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Μηχανικός δημόσιος υπάλληλος

Page history last edited by Γιάννης Τζωρτζάκης 14 years, 2 months ago

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

 

 

Στην κατηγορία των μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων συγκαταλέγονται οι μηχανικοί που εργάζονται σε δημόσια θέση, δηλαδή στο Δημόσιο και σε Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (άρα και στους Ο.Τ.Α.).

 

Αναφερόμενα εδώ στα Ν.Π.Δ.Δ. πρέπει να διευκρινισθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα Ν.Π.Δ.Δ., αφού ορισμένοι οργανισμοί έχουν εξαιρεθεί.Τα κυριότερα Ν.Π.Δ.Δ. όπου οι εργαζόμενοι μηχανικοί εργάζονται υπό καθεστώς Μ.Δ.Υ. είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, το Τ.Ε.Ε., το ΙΚΑ, οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο ΕΟΤ, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ο Οργανισμός Καπνού, ο Ο.Ε.Δ.Β., η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κλπ.

 

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες Μ.Δ.Υ., οι οποίες καθορίζονται σύμφωνα με την εργασιακή τους σχέση.Κατά αυτήν την κατηγοριοποίηση, υπάρχουν οι μηχανικοί που είναι μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, αυτοί που εργάζονται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση εργασίας συγκεκριμένου έργου και οι συμβασιούχοι ωρομίσθιοι.Οι μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν συνδικαλιστικό φορέα την ΕΜΔΥΔΑΣ και ανέρχονται περίπου σε 6500 άτομα, ενώ οι συμβασιούχοι υπάγονται στο Σύλλογο Συμβασιούχων Μηχανικών Δημοσίου, από τους οποίους οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ανέρχονται περίπου σε 1500 άτομα.

 

Οι προκηρύξεις των θέσεων για Μ.Δ.Υ. δημοσιεύονται κατά κανόνα στον ημερήσιο τύπο και η πλήρωση των θέσεων γίνεται είτε με βάση τα τυπικά προσόντα είτε μετά από εξετάσεις.

 

Εχει επανειλημμένα καταδειχθεί και τεκμηριωθεί ο καταλυτικός ρόλος του μηχανικού δημοσίου υπαλλήλου.Ο μηχανικός είναι εκείνος, που εμπλέκεται περισσότερο απ' όλους τους επιστήμονες, στη διαδικασία ανάπτυξης της χώρας, δεδομένου ότι γι' αυτήν είναι απαραίτητα τα μεγάλα τεχνικά έργα και η υποστήριξη της βιομηχανικής δραστηριότητας.

 

Ο μηχανικός δημόσιος υπάλληλος συμβάλλει στη σωστή επιλογή αναπτυξιακής στρατηγικής και συγκεκριμένων έργων ή δραστηριοτήτων, στο σωστό προγραμματισμό και προϋπολογισμό τους με βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ωφελιμότητας των έργων.

 

Ετσι η εργασία του μηχανικού στο δημόσιο τομέα είναι αναντικατάστατη αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξυπηρέτηση του Ελληνα πολίτη και την ποιότητα ζωής του.

 

Οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά από την ΕΜΔΥΔΑΣ στην ιστοσελίδα της οποίας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες

http://www.emdydas.gr

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.